Integrarea clinica a PSA
A.V. Manu-Marin
1. Generalitati:
- PSA este o proteina produsa, in mare parte, de epiteliul prostatic si epiteliul glandelor periuretrale, avand rolul de a lichefia coagulul seminal.
- Este prezent in cantitati mari in fluidul seminal; nu se cunoaste modul in care ajunge in circulatie.
- A fost identificat in tesutul prostatic in 1970 si in ser in 1980.
2. Factori care influenteaza masurarea PSA:
- Secretia cu alta sursa: endometru, san, tumori de san, tumori suprarenale, carcinoame renale. A fost deasemenea identificat in laptele matern si ser la femei.
- BPH: Interpretarea PSA este uneori dificila datorita prezentei unei cantitati variabile de tesut adenomatos in prostata, cat si a raportului epiteliu/stroma al acestuia.
- Medicamente: Antagonistii alfa1-adrenergici nu influenteaza concentratia de PSA in ser. Finasterida diminueaza cu 50% concentratia PSA dupa un tratament de 6 luni, fiind necesare corectii.
- Iatrogeni sau patologici: Cresterea PSA a fost dovedita cert in cazul prostatitelor, retentiei urinare si a biopsiei prostatice. Nu a fost complet studiata sau studiile au dat rezultate contradictorii in DRE si cistoscopie. Revenirea la valori normale se face in intervale de 48 ore – 4 saptamani.
- Altele: – PSA creste dupa ejaculare, revenind la normal in 6-48 ore.
– Valorile normale ale PSA variaza in functie de fabricantul kiturilor.
3. Definitii:
- PSA total: Determina suma ambelor forme, libera (free) si formele legate, in ser, de alfa1-antichimiotripsina (reprezinta 70-90% din totalul PSA) si alfa2-macroglobulina. Normal trebuie sa fie < 4 ng/ml.
- Free PSA: Este forma nelegata, libera. Este folosita pentru a diferentia pacientii cu cancer de cei fara, pentru valori ale PSA total cuprinse intre: 4-10 ng/ml si DRE normal. Se exprima ca procent din PSA total; normal trebuie sa fie < 25%.
- PSA density: este raportul dintre valoarea PSA total in ser (ng / ml) si volumul prostatei (cc), determinat prin TRUS. Valoarea limita este de 0,15.
- Transition zone PSA density sau, PSA ajustat la volumul zonei trazitionale: este raportul PSA total (ng / ml) / volumul zonei tranzitionale (cc). Valoarea limita este de 0,35.
- PSA velocity: este calculat prin ecuatia [ PSA2-PSA1/timpul in ani ] + [ PSA3-PSA2/timpul in ani ]. Sunt necesare minimum 3 determinari ale PSA in interval de 2 ani. Valoarea de 0,75 ng/ml/an sau mai mare, este sugestiva de cancer.
- Age specific PSA reference ranges: sunt corectii ale PSA pentru diferite categorii de varsta.
4. Valoarea clinica a PSA.
Functie de varsta:
- Este recomandata determinarea PSA la toti barbatii > 50 ani.
- Este recomandata dozarea la cei > 40 ani cu istorie familiala de cancer prostatic.
- Este recomandata testarea anuala, iar la cei cu PSA < 2,5 ng/ml, fara antecedente familiale de cancer si DRE normal, dozarea se va face bianual.
- Nu are valoare, in termeni de imbunatatire a supravietuirii, la pacienti cu speranta de viata < 10 ani.
Functie de valoarea PSA total:
PSA total < 4ng/ml
- Pacientii cu PSA total < 4 ng/ml au 20% sanse sa dezvolte in 3 –5 ani cancer prostatic detectabil clinic si cum din cei cu PSA intre 4 – 10 ng/ml, 50% au deja forme extraprostatice, detectarea lor ar trebui sa imbunatateasca supravietuirea. Studierea pacientilor cu PSA intre 2,6 – 4 ng/ml, a aratat ca dozarea Free PSA, cu valoare limita 24%, detecteaza 90% din cancere.
PSA total intre 4 – 10 ng/ml
- Pacientii cu PSA > 4ng/ml au indicatie de biopsie prostatica. Se cauta de aceea metode de a detecta cancerul pentru a reduce numarul mare de biopsii cu rezultat negativ. Dozarea Free PSA sau PSA density ajustat la volumul zonei tranzitionale sunt doua metode cu sensitivitate crescuta care pot selecta mai bine pacientii pentru biopsie.
Alte consideratii:
- Valorile PSA corectate functie de varsta sunt utilizate pentru detectia cancerului prostatic la pacientii tineri, < 59 ani.
- Date actuale arata necesitatea corectarii si a valorii limita a Free PSA functie de volumul prostatei determinat prin TRUS. A fost demonstrata specificitatea crescuta a valorii limita de 19% [Free PSA ] pentru un volum prostatic < 40cc.
- Pentru o dozare corecta a Free PSA, specimenul trebuie analizat in primele 3 ore sau inghetat la –70 grade C.
Concluzii:
- Screeningul pentru detectarea cancerului prostatic incepe la 50 ani si se face prin DRE si PSA.
- Confirmarea histologica este necesara si se efectueaza prin punctie-biopsie prostatica.
- Free PSA aduce date valoroase pentru pacientii cu PSA total intre 4-10 ng/ml, selectandu-i pe cei ce necesita biopsie prostatica.
- TRUS este necesara la pacientii cu BPH pentru corectarea valorilor PSA.
Prescurtari:
- DRE – digital rectal examination.
- TRUS – trans rectal ultrasound.
- BPH – benign prostatic hyperplasia.