Operatia este necesara?
Operatia NU este necesara atunci cand:
- jetul urinar este puternic
- urinarea decurge fara dificultati si vezica se goleste complet
- scopul pacientului este sa scape de urinarea deasa – operatia de prostata NU amelioreaza urinarea deasa
- scopul pacientului este sa scape de urinarile din cursul noptii, care ii strica somnul – operatia de prostata NU are nici un efect asupra raririi urinarilor nocturne
- tratamentul cu medicamente are efectul dorit si pacientul nu are efecte adverse de la acestea
In cazul in care pacientul are un episod de RETENTIE COMPLETA DE URINA si i se monteaza o sonda urinara operatia nu este absolut necesara. Se poate tenta o scoatere a sondei pentru a testa reluarea urinarii spontane. Este bine ca acest test sa se faca dupa ce a fost testata urina (urocultura) si tratata infectia urinara atunci cind urocultura este pozitiva. Se poate efectua, pentru siguranta, o proba urodinamica pentru testarea functiei vezicii urinare, astfel incit la scoaterea sondei sa se stie cit mai mult despre posibilitatea reluarii urinarilor naturale ale pacientului.
In cazul unor infectii urinare repetate ce apar din cauza unui reziduu urinar, este bine ca dupa tratarea infectiei sa se efectueze o proba urodinamica care sa determine daca aceasta insuficienta golire a vezicii este urmarea afectarii muschiului ei sau este urmarea obstructiei determinata de prostata.